Jom Shopping di SweetMuslimah.com

SweetMuslimah.com

9 August 2008

Seroja...

Aku tetiba teringatkan lagu 'Seroja' nyanyian Jamal Abdillah...

Actually smlm, selpas balik dari umah kakak aku yg no.6 tuh... smpi ari ni aku teringatkan dia... ntah nape... aku dengan sendirinya flashback kenangan zaman kanak2 aku dengan dia sehinggalah aku dewasa... beza atau jarak umur aku dengan dia 6 tahun... dia ni garang sket... dan dia pernah ngaku dgn aku dulu2 yg dia pernah bencikan aku... sebabnya... aku dah amik tempat dia sebagai yg bongsu...hehehe... (tapi lepas tu, kedudukan aku dirampas oleh adik lelaki aku... sib baik lelaki..) kecik hati gak time tu bila dpt tahu kakak sendiri benci... dahsyat tul perkataan.. 'benci'.. tp itu lah ungkapan dia...

Dia ni berlagak sebagai pelindung kepada aku... konon2nya lah... aku ni klu tk study, alamatnya siap ler panas telinga nih... kakak aku sorang ni mmg minah buku... pljr terbaik kat sekolah... tapi aku takde ler mcm dia... sbb aku ni byk main2 pastu suka melawan.... klu study brsama, pastu dia yg ngajar... mmg garang abih... aku pulak, klu dia garang ker... marah ker...trus aku blah, tinggalkan buku... aku gi main... cari kengkawan sekampung... dah tu camne nk cemerlang...

Kakak aku ni mmg berbeza dari kakak2 yg lain... dia suka belikan aku buku citer, tapi bukan citer BM, sebaliknya citer BI... pastu dia akan pastikan aku baca buku yg dia beli tu smpi abih... jenuh ler aku ngadap buku tu siap ada dua tiga dictionary sekeliling... almaklum ler nak tahu makna... sbb pastu kena citer kat dia... awal2 lagi dia dah tunjukkan minat atau bakat nk jadi cikgu...(pastu aku tau skrg nih nape dia belikan buku citer BI jer... ada sebab...)

Disebabkan beza umur yg jauh, so, dia masuk universiti, aku still blajar sek men... time ni ler aku enjoy abih... belajar ke mana... apa ke mana... pastu skrg nih menyesal... nasib badan.... cuma time aku nak sambung belajar selpas SPM, kakak2 yg lain siap belikan barang2 keperluan, dia pulak tak buat apa2 pun... cuma dia hanya bagi satu pesanan....

"Kak S tak bagi apa2, cuma dengar lagu Seroja pastu jadikan pedoman dan panduan..."

Agaknya dia mmg dah tahu sikap dan sifat aku camne ekk... dia dah tahu adik dia sorang ni camne... actually time tu, bila aku terima pesanan dia, aku blurrr.... lama gak aku nak memahami maksud pesanan dia tu... sehinggalah aku mendengar lagu Seroja dan aku hayati bait2 senikata lagu tu.... barulah aku kaitkan dengan diri aku.... mmg sememangnya aku mentah ketika itu... aku tidak berpegang kepada pesanan kakak aku tuh... nyesal pun ada gak skrg nih...

Skrg nih... aku pun tak pasti camne leh rapat dgn dia... agaknya sbb kami berdua tinggal di kedah... tak pun sebab selpas dia aku, ataupun sblm aku, dia... ntah ler... dia mmg mengambil berat ttg aku sehingga pernah aku mempunyai masalah yg betul2 berat dan tidak tertanggung lagi, dia sanggup bercuti dan datang ke sini utk sama2 memikirkan jalan terbaik bagi menyelesaikan masalah tersebut... sememangnya aku amat2 menghargai segala nasihat dan pandangan yang diberikan oleh dia ketika itu... ketika itu lah juga, aku sedari bahawa aku tidak keseorangan dalam hidup ini dalam menghadapi masalah tersebut..... aku terasa benar2 disayangi.....

Skrg ni jugak, kakak aku nih dah tak garang... cuma tegas tu masih kekal ler... dia klu bercakap mmg tegas abih... aku mmg tak leh jadi mcm dia... cuma mengkagumi dalam diam...

Meh kita tgk lirik lagu Seroja...
Mari menyusun seroja
Bunga seroja ah... ah...
Hiasan sanggul remaja
Puteri remaja ah... ah...

Rupa yang elok
Dimanja jangan dimanja ah... ah...
Pujalah ia sekadar
Oh sekadar saja

Mengapa kau bermenung
Oh adik berhati bingung
Mengapa kau bermenung
Oh adik berhati bingung
Lupakan saja asmara
Pada asmara...
Lupakan saja asmara
Pada asmara...

Sekarang bukan bermenung
Zaman bermenung
Mari bersama oh adik memetik bunga

Mari menyusun seroja
Bunga seroja ah... ah...
Hiasan sanggul remaja
Puteri remaja ah... ah...

Rupa yang elok
Dimanja jangan dimanja ah... ah...
Pujalah ia sekadar
Oh sekadar saja

2 comments:

ziziana02 said...

Lagu tu kalau Mawi nyanyi lagi best dari Jamal... Tak caya tanya Akak..Hehehe.

odie said...

tak kisah ler sapa nyanyi pun... yg penting maksud tu sampai... tapi.. masing2 ada kelebihan.. baik mawi atau jamal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright reserved by Aredieya edited by Caersasuke