Jom Shopping di SweetMuslimah.com

SweetMuslimah.com

24 May 2011

HARI MARAH SEDUNIA!!!

Hari ni... Dee kan rasa jiwa tak tenteram jer kan... rasa macam nak marahhhhh jer.... sebab gerammmm sangat... peliknyer... Dee tengok kat opis ni mcm dah berjangkit penyakit nih... MARAH... semuanyer macam marah2 jer.... tengok kat luar tu cerah elok jer... takde lah mendung pun.... dan takde la panas sangat... yer la kannn mana la tau... kut2 dipengaruhi oleh cuaca....

Sib baik my boss mood tersangat ler ok ari nih... kiranye bila dia dibebani dengan masalah2 orang2 yang marah2 nih... dia still cool lagi... masih boleh gelak2 lagi... kalau dia pun ikut marah... harus opis bagai dilanda ribut taufan jadinye nanti... sib baik bos cool....


Actually lepas solat tadi... mood Dee dah ok sket... rasa nak marah tu macam dah kurang... dan Dee pun leh gelak2... so... tadi gi ler kat admin.. almaklum ler dah datang mood baik... nak ler borak2 sket dgn member2... sekali.. Dee dikejutkan dengan satu suara yang bagaikan halilintar memecah bumi... terkezut den ni ha.... tak pernah2 dibuatnyer admin bergegar gitu... ni first time nih... rupa-rupanya ada juga insan yang terjangkit penyakit marah Dee ari nih... wakakaka.... bawak2 bersabar yer dik... awak tu sebagai pegawai.. kena la tahu camne nak handle staf bawahan... jgn dipandang staf bawahan ni sebelah mata jer... nama pun staf sokongan... jadi tanpa sokongan mereka2 ini... keje awak tak jalan gak... jadi untuk menjalankan keje awak tu... beri lah arahan dengan cara yang berhemah... minta tolong dengan adab... jangan hamburkan berdasarkan pangkat... dah tentu lah orang bawahan awak tu... manusia jugak kan... yang ada hati dan perasaan...


Bagi Dee la... seorang PEMIMPIN yang berjaya adalah pemimpin yang dapat menjalinkan hubungan yang baik dengan subordinate... meaning.. kena la paham tentang hubungan manusia dalam pentadbiran... baru la leh handle konflik2 dalaman yang wujud dalam kepimpinan dan pengurusan... dan faham tentang teori2 kepimpinan baru lah leh handle sifat dan sikap kakitangan bawahan dengan mudah... dan leh jugak handle emosi diri sendiri supaya tidak terbawa2 dalam sikap kita sebagai pemimpin...

Huh...!! letih... dah jadi macam assignment la plak... leh buat kajian kes nih....

5 comments:

msredcheesecake said...

Cik diya,
Skang ni ramai bos yg tak brp pandai jaga hubungan dgn staff bawah dia...nape agaknye ye?kata setiap pekerja tu aset co....ermmm

rosdiana said...

marah ni macam senyum jugak..
boleh berjangkit-jangkit :)

Dee said...

msred: diaorg ni jadi pemimpin yang dilantik berdasarkan kelayakan dan bukan kebolehan.. faktor kepimpinan tu dah jatuh no.2

rosdiana: betul la... mmg berjangkit

far_east said...

saya pun nak marah gak kat kak dee...

Dee said...

faiz: marah pesai la plak nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright reserved by Aredieya edited by Caersasuke