Jom Shopping di SweetMuslimah.com

SweetMuslimah.com

26 April 2011

Santai Bersama BEN ASHAARI: Segmen : Perkara yang anda tidak boleh lupakan bila bicara tentang SEKOLAH !

Santai Bersama BEN ASHAARI: Segmen : Perkara yang anda tidak boleh lupakan bila bicara tentang SEKOLAH !



Selama ni Dee dok jadi silent reader En Ben jer.. kali ni ntah nape nak gak try buat entry… sbb bos xdak kut nooo…

Perkara yang tidak boleh dilupakan bila bicara tentang SEKOLAH!
Actually time sekolah menengah Dee ada dua versi… versi pertama time menengah rendah, meaning form 1 – 3. Versi kedua lak form 4 – 5.

Yang Dee nak citer ni pengalaman atau perkara yang tak bleh dilupakan time versi kedua lah… time tu sekolah kat sebuah sekolah menengah kat Sg Petani, Kedah. Sekolah ni actually unik sket sbb gabungan akademik dan akademik+vokasional.. Dee amik aliran akademik+vokasional. Cuba teka Dee amik bidang apa kat vokasional dulu… kalau tengok pada jawatan dan keje Dee sekarang, sure orang kata dulu kat vokay Dee amik Pengurusan Pejabat… silap la weyyy… Dee dulu amik bidang catering… masakan tuh… jangan tak tahu Dee ni pandai masak… mcm2 style Dee leh masak… western, cina, india dan dah tentu melayu.. sumer Dee pandai masak… tapi itu dulu la… skrg ni macam ala2 kelupaan sket semua resepi2 tuh…


Ok2… berbalik kepada tajuk entry tadi… PERKARA YANG TIDAK BOLEH DILUPAKAN BILA BICARA TENTANG SEKOLAH!

Kitaorg pelajar2 katering ni kerap jugak dijemput untuk menyediakan jamuan untuk majlis2 tertentu… Ada satu majlis tu, tetamu VVIP adalah Raja Muda Kedah dan Puan Muda Kedah…. dalam ramai2 pelajar catering, Dee antara yang terpilih untuk ke majlis tu… antara kuih muih yang dihidang time tu adalah KARIPAP PUSING… mmg terer lah kitaorg buat karipap tu.. termasuk lah Dee sendiri.. puji diri sket… (tapi kalau suh buat karipap tu skrg, confirm tak menjadinyer lah.. nak buat pastry tu pun dh tak ingat cmne..)

Kitaorg dimaklumkan antara kitaorg yg terpilih ni… cikgu akan pilih seorang pelajar khas untuk serve Raja Puan Muda Kedah… uishhh dalam hati… Dee dah berdoa, jgn ler pilih Dee… almaklum ler Dee ni orangnye mmg gelabah tahap gaban… nampaknya doa Dee tak diterima kut time tu… cikgu mmg pilih Dee… tau tak nape Dee kalau boleh xmo terpilih? Sebabnye Dee pernah terbangkan seketul ayam kat meja cikgu time ada satu majlis kat sekolah… Dee kena serve meja cikgu2… disebabkan gelabah ler, maka seketul ayam telah terbang jatuh kelepuk betul2 sebelah pinggan cikgu.. sib baik cikgu tu tolong cover dan angkat balik ayam tu masuk kat pinggan dia… uishhhh mmg malu tahap tak leh citer lah time tu…

Bila tiba time serve kat Raja Puan Muda Kedah.. Dee pun dengan gaya yg control ayu telah ke depan dan serve kuih muih kat baginda... kali kedua Dee ke depan untuk refill air… Raja Puan Muda pegang tangan Dee dan suh duduk kat sebelah… uishhh mmg berdebar time tu… cikgu yg kat situ pun dah terperanjat semacam jer… rupa2nya Raja Puan Muda nak tanya resepi karipap pusing… huh lega… ingatkan tersilap protokol ke apa ke… tapi disebabkan gelabah gak ler… Dee telah terbahasakan Raja Puan Muda sebagai Puan dan bukan Tuanku… adussss… xpe lah… nama pun budak sekolah, bukan reti apa2 pun bab protokol ni kan….

Ha amik ko… suh citer sangat… sekali Dee citer mmg panjang berjela ler jawabnyer… Itu ler antara PERKARA YANG TIDAK BOLEH DILUPAKAN BILA BICARA TENTANG SEKOLAH!

Rasa2nya ada dua perkara kat situ…
1. Citer ayam terbang
2. Citer karipap pusing

9 comments:

azizul said...

bestkan mase sekolah dulu,...
dah masuk u ni tak best,...

banyak asignment,,,


SEGMEN: BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH | AZIZUL HAKIM

Alya Esprézzo ✿ said...

cakk cakk..hehe teringat zaman skola, blogwalking dari abg ben ! jom vote abg ben ! :)

http://alyaesprezzo.blogspot.com/2011/04/vote-ben-ashaari.html

FARAH LIYANA said...

blogwalking dr blog abg ben.

sy di #26

http://i-loveyoubeby.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-kenang-masa-sekolah.html

jom terjah blog saya :)

fuuyooh said...

salam kenal..dtg dari blog abg ben..hehehe
Pesan nenek

EJA said...

ohh mcm tu cerita masa kamu kt sekolah ye..

jom follow blog si kembar ni..ada cerita disebalik kami di sini jgn lupa komen
http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-kenang-masa-sekolah.html

deeya said...

azizul: mmg best zmn sekolah.. zmn u pun best gak.. yg xbest mmg time buat asgmnt tu ler.. yg lain best jer..

salam kenal utk semua yg bw dr blog en ben...

putribongsu said...

hi akak...dtg singgah sini.
nak karipap pusing...fevret tuh :)

deeya said...

alaaa dik... klu setakat nk karipap pusing org len buat leh la.. akak sendiri buat... nk balik mimpi dptkn resepi dulu la... hehe

SHM said...

huhu,best nye dpt jmpe raja puan muda..siap tnye resipi lg tuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright reserved by Aredieya edited by Caersasuke